luni, 24 noiembrie 2008

Constructiile aduc vanzari, iar tehnica nu are autilizatoriConstructiile aduc vanzari, iar tehnica nu are autilizatori

"Poti sa ai produse de o calitate foarte buna, dar daca nu aud clientii de tine, degeaba". Radu Toader, director comercial al companiei IUS Brasov, cel mai mare producator de scule si unelte de mana din Romania, spune intre doua discutii cu clientii ca acesta este motivul pentru care a venit la TIB : "Vrem sa ajungem cat mai aproape de clienti, sa fim noi aceia care au initiativa".

Piata berii: crestere de 9,5% si schimbari spectaculoase in topul competitorilor

Perioada iulie - septembrie, decisiva pentru piata berii din Romania, nu a stricat buna dispozitie adusa in randul producatorilor de bere de cresterea de 10% a consumului in primul semestru. Dupa primele noua luni ale acestui an, piata berii continua sa inregistreze unul din cele mai inalte ritmuri de crestere de dupa 1990 - 9,5% si, in plus, nu da voie competitorilor sa se plictiseasca.


Aceasta pentru ca, in afara de cresterea volumului, pe piata a avut loc si o spectaculoasa schimbare a ierarhiei: Interbrew Romania, filiala grupului belgian cu acelasi nume, si-a recastigat pozitia de al doilea competitor, depasind SAB Miller, in urma unei cresteri de 36%.


Brau Union continua sa ramana liderul detasat al pietei, in ciuda scaderii usoare a cotei de la 33,8% la 33,2%, iar Tuborg Romania isi mentine ritmul ridicat de crestere din ultimii ani, ajungand de la o cota de 6% in 2002 la una de 6,8%.


Interbrew a pierdut pozitia de al doilea competitor de pe piata in 2001, cand SAB Miller, al doilea producator mondial de bere, a cumparat Bere Timisoreana si a crescut de la o cota de piata de aproximativ 10% la una de circa 15%. La sfarsitul primelor trei trimestre din 2002, SAB Miller avea o cota de piata de 14,5% iar Interbrew una de 12,3%.


Desi diferenta dintre cei doi competitori parea confortabila, ierarhia s-a modificat anul acesta, cand Interbrew a lansat Beck's pe segmentul marcilor premium international si Bergenbier la sticla de palstic (Q Pack).


"Beck's si Bergenbier Q Pack au fost foarte bine primite de piata. De altfel, cele doua marci, alaturi de Stella Artois raman principalele motoare de crestere pentru noi", afirma Mihai Albu, director general al Interbrew Romania.


Lansarea Beck's a fost evenimentul anului pe piata romaneasca a berii, marca germana fiind primul competitor serios pentru Tuborg pe segmentul premium international.




SAB Miller: in curand vor veni surprizele


Si SAB Miller, proprietarul marcilor Ursus si Timisoreana, a tintit anul acesta segmentul premium international, insa berea lansata - Holsten nu a beneficiat de campanii de promovare si, prin urmare, nu a contat in lupta cu Beck's si Tuborg. De altfel, SAB Miller nu a acordat prea mare atentie pana in prezent nici Pilsner Urquell, marca cu care grupul este prezent pe segmentul superpremium , dominat de Carlsberg si Stella Artois.


"Este adevarat, nu am insistat pe promovarea marcilor premium international si superpremium. Lucrurile se vor schimba insa: in curand vor veni surprizele si pe aceste segmente", spune Octavian Buzoianu, director de corporate affairs al Companiei de Bere Romania (SAB Miller Romania).


SAB Miller este concurent cu Interbrew si pe segmentul berilor populare, unde Timisoreana a devenit de anul trecut un competitor serior pentru Bergenbier si Golden Brau.


"Interbrew a avut o strategie de pret agresiva pentru Bergenbier si, probabil, au inregistrat cresteri volumice pentru aceasta marca. Situatia se va schimba insa anul viitor, cand vom avea o replica pe masura", a precizat Buzoianu.


Desi a pierdut locul doi, SABMiller a avut un an bun: vanzarile companiei pe primele noua luni au fost de 1,57 milioane hectolitri, in crestere cu 13,5% fata de aceiasi perioada a anului anterior. Cota de piata a grupului a ajuns astfel de la 14,5% la 15,1%.