Grupul petrolier austriac OMV a respins ieri categoric varianta unei posibile vanzari a pachetului majoritar de actiuni pe care il detine la Petrom grupului ungar MOL.
"OMV nu are nici cea mai mica intentie de a vinde Petrom sau o parte din companie catre MOL sau catre oricine altcineva! Dimpotriva, OMV este un actionar pe deplin implicat in compania romaneasca si nu are nicio intentie sa schimbe acest lucru", a declarat Armin Teichert, purtatorul de cuvant al grupului austriac.
Seful partidului PIN, Cozmin Gusa, a sustinut ieri ca are informattii ca OMV ar putea vinde pachetul de la Petrom catre MOL pentru o suma de patru ori mai mare decat cea platita la achizitie in 2004.
Reactia grupului MOL a fost una similara, negand pozitia de posibil cumparator atribuita de reprezentantul PIN.
"Declaratiile prin care se afirma ca Grupul MOL este implicat in discutii referitoare la viitorul companiei Petrom sunt nefondate. Pentru Grupul MOL, Romania este una dintre tarile prioritare si, in calitate de jucator important pe piata petroliera din Romania, MOL se afla intr-o continua crestere. Nu au avut insa loc niciun fel de discutii referitoare la viitorul companiei Petrom nici cu OMV, nici cu alte parti", a declarat Denis Mohorovic, seful departamentului de comunicare internationala din cadrul grupului MOL.
Reactiile OMV si MOL au venit imediat dupa afirmatiile lui Gusa intrucat cele doua companii, ca de altfel si Petrom, sunt listate la Bursa, iar orice afirmatie de acest gen poate influenta pretul actiunilor. Companiile listate trebuie sa raspunda la astfel de afirmatii.
Petrom este principalul activ al OMV, operatiunile sale fiind incluse in rapoartele financiare ale grupului austriac. Petrom este cea mai mare companie din Romania, avand o valoare de piata de 9,6 miliarde de euro la pretul de inchidere de ieri de la Bursa de la Bucuresti de 0,6 lei pe titlu. La aceasta capitalizare, OMV a castigat 4,9 mld. euro.
OMV a preluat Petrom la finele anului 2004, valoarea tranzactiei fiind de circa 1,5 mld. euro. Grupul austriac a achitat statului 669 mil. euro pentru pentru achizitia directa a 33,34% din actiunile Petrom si a participat cu 830 de milioane de euro la majorarea capitalului social prin care a dobandit participatia majoritara. Statul roman detine 30,862% din actiunile Petrom, Fondul Proprietatea detine 9,887%, Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare 2,026% iar 6,214% apartin actionarilor minoritari.
Petrom are rezerve de petrol si gaze estimate la 1 miliard barili echivalent petrol, o capacitate anuala de rafinare de 8 mil.tone si circa 550 de statii de distributie carburanti in Romania. Compania detine, de asemenea, o retea internationala de 82 de benzinarii, localizate in Moldova si Ungaria. Aceasta retea va fi extinsa cu 178 de statii premium suplimentare in Romania, Bulgaria, Serbia si Muntenegru, achizitionate in ianuarie 2006.
Petrom a raportat anul trecut o cifra de afaceri de 2,97 miliarde de euro, in crestere cu 24% comparativ cu 2004 si un profit de 391 de milioane de euro fata de pierderile de 240 de milioane de euro in 2004. Principalul motiv al acestei cresteri a fost contextul international favorabil in care s-au inregistrat valori maxime ale cotatiilor internationale la produsele petroliere.
In primul semestru compania a raportat afaceri in crestere cu 37% la 1,78 miliarde de euro si un profit net de 2,3 ori mai mare in valoare de 403 milioane de euro.