reşterea preţurilor la energie
a stârnit valuri de nemulţumire printre zeci de milioane de oameni din Europa de Est. Cei care locuiesc în apartamente foarte mici, "panel" sau "panelka", construite în comunism, trebuie să plătească sume exorbitante pentru întreţinere.
Ungaria are 645.000 de astfel de "panel", după numele panourilor de beton care formează structura acestor imobile colective din prefabricate, cu un sistem de încălzire învechit, construite de fostul regim comunist. Două milioane de oameni din totalul de zece milioane locuiesc în astfel de apartamente.
Pentru jumătate dintre bulgari care trăiesc în marile oraşe şi locuiesc în "panels", situaţia este aceeaşi.
În Polonia, patru milioane de familii trebuie să plătească pentru încălzire circa 70% dintr-o chirie medie. Guvernul acceptă să acorde deducţii de impozite numai pentru lucrările de izolare din exteriorul clădirii.
Salariul net mediu este de 570 de euro
în Lituania. În această iarnă, două treimi dintre lituanienii care locuiesc în apartamentele construite în comunism, trebuie să scoată din buzunare 165 de euro, cu 30% sau 40% mai mult decât anul trecut. Statul ajută numai 3,7% din populaţie, căreia îi dă 272 de euro.
În Slovacia, guvernul încearcă să controleze preţul la energie, înregistrându-se primele succese. Principalul furnizor de gaz, SPP, a cerut de două ori, fără succes, revizuirea preţului, cu o creştere de 20% din cauza inflaţiei mondiale.
În Cehia, în schimb, electricitatea şi gazul au devenit de două ori mai scumpe în ultimii ani. Nivelul de trai a crescut totuşi, salariul mediu fiind de 952 de euro, în comparaţie cu restul regiunii. Încălzirea pentru trei camere de 60 metri pătraţi într-un bloc din era comunistă costă 69 de euro pe lună.