marți, 31 martie 2009

Bacau: Stavarache a trecut la minciuni culturale

Romeo Stavarache este acuzat de unii consilieri locali ca minte. In urma cu o saptamna, edilul Bacaului a afirmat ca nu poate trece Casa Vasile Alecsandri si pe cea a arhitectului George Sterian in proprietatea Consiliului Local, deoarece nu a primit avizul consilierilor. In replica, acestia afirma ca nu s-a propus niciodata un asemenea proiect in vreo sedinta de Consiliu Local. “Nu-i prima data
când Stavarache promite si nu face nimic, apoi inventeraza o minciuna ca sa scape”, a declarat George Bogatu, consilier local.

In numarul precedent al ziarului nostru, am prezentat succint dezbaterile organizate marti de Directia Judeteana Bacau pentru Cultura, Culte si Patrimoniu Cultutral National pe tema “S.O.S. - Patrimoniul cultural bacauan”. Cu acest prilej, scriitorul Petru Cimpoesu a readus in discutie promisiunea ferma facuta in februarie, la
Centrul de Cultura si Arte “George Apostu”, de primarul Romeo Stavarache. “Atunci, in fata unei sali pline, in fata scriitorilor, artistilor si a oamenilor de cultura aflati in sala, primarul Romeo Stavarache a promis ca “la prima sedinta a Consiliului Local voi introduce pe ordinea de zi achizitionarea Casei Vasile Alecsandri si a Casei Sterian, pe aceasta din urma intentionând s-o reabilitam si s-o transformam intr-o cetate a culturii bacauane”.

Silvan Cortez, arhitectul sef al municipiului Bacau, s-a dovedit a fi preocupat de soarta patrimoniului cultural. “Am constatat ca lista monumentelor din 10 august 2000, in loc sa creasca s-a diminuat”, atragea el atentia inca din decembrie 2007, la o intâlnire cu oamenii de cultura din judet. In pslus, acesta a mai adaugat: “Consider ca nu lipsa de fonduri este cea mai importanta, ci lipsa unei educatii in sensul pretuirii valorilor de patrimoniu. Nu avem fonduri pentru ca nu stim sa facem programe de finantare. Am fi putut obtine fonduri europene nerambursabile, daca am fi avut proiecte viabile, convingatoare. Situatia este dramatica si eu nu vad actualmente nici o iesire reala din acest impas. Iar in acest timp, monumentele se degradeaza, iar noii proprietari - care ar trebui sa le intretina - isi bat joc de ele, in ciuda faptului ca sunt amendati. E o problema mare, dureroasa, la nivel national, nu numai la nivelul judetului nostru”.

Primarul a inceput sa dea din colt in colt

Presat in repetate rânduri de directorul Directiei Judetene Bacau pentru Cultura, Culte si Patrimoniu Cultural National, primarul Romeo Stavarache a inceput sa dea din colt in colt. “La inceput ne-a spus ca ordinea de zi a primelor doua sedinte de Consiliu Local a fost foarte aglomerata si de aceea a fost nevoit sa amâne proiectul privind monumentele de patrimoniu, a precizat Romeo Cimpoesu. Dupa un timp, ne-a spus ca se afla in tratative cu mostenitorii, apoi, când i-am adus la cunostinta ca mostenitorii nu stiu nimic, a dat vina pe consilieri, spunându-ne ca nu-i vina lui de vreme ce consilierii n-au vrut sa aprobe fondurile necesare achizitionarii acestor obiecte de patrimoniu”.

“Mai credeti in minciunile lui Stavarache?”

Abordati de noi, doi dintre consilerii locali au declarat ca niciodata nu s-a ajuns la respingerea unei finantari
pentru achizitionarea sau reabilitarea
vreunui monument de patrimoniu. “Unde-ar fi logica respingerii unei asemenea propuneri? .Nu stiu sa se fi pus vreodata in discutie un asemenea proiect. Dar nu-i prima data când Stavarache promite si nu face nimic, apoi inventeraza o minciuna ca sa scape. Mai credeti in minciunile lui Stavarache?”, se inmtreaba consilierul PSD George Bogatu.

Ex-consilierul conservator Petrica Munteanu sustine ca Stavarache spune minciuni. “Niciodata n-a fost pus in discutie un asemenea proiect. va pot spune asta cu siguranta. In stilul
lui caracteristic, Stavarache promite multe, dar nu face mai nimic. Noi, câtiva dintre consilieri, am fost cei care am propus achizitionarea celor doua case, cu prioritate Casa Alecsandri, pe care prima furtuna ar putea s-o darâme. Primarul n-a facut nimic. Din câte stiu eu, doar vidceprimarul Onica a promis ca se va implica si chiar a avut cteva runde de negocieri cu italianul, dar nu s-a ajuns la nici o intelegere. Probabill ca Stavarache n-a fost multumit ca nu-i pica nici un comision. De atunci s-a ingropat ideea. In privinta Casei Sterian, n-a fost facut nici un demers. Ca de obicei, Stavarache minte, pe el nu-l intereseaza cultura, cum nu-l intereseaza multe altele dintre problemele orasului, pe el il intereseaza numai un nou mandat, ca sa-si rotunjeasca ti mai mult conturile”, a declarat Munteanu.

Casa Alecsandri - revendicata, Casa Sterian - devastata

Casa Vasile Alecsandri a fost revendicata si câstigata de o mostenitoare a poetului si apoi, vânduta de o mostenitoare, Florica Urziceanu, societatii comerciale italiene cu sediul in Bacau, Infoterra. Vânzatoarea a mentionat in actul de vânzare-cumparare ca aceasta casa este monument istoric, iar cumparatorul a precizat ca a facut “aceasta dobândire pe riscul societatii” si ca se obliga sa intretina cladirea in coonformitate cu atributiile ce-i revin, conform legii. “Primarul si-a asumat responsabilitatea de achizitionare a imobilului, dar, pâna acum, nu s-a facut nimic, casa fiind intr-o stare avansata de degradare. Celalalt monument istoric aflat in discuttie, Casa arhitectului George Sterian (fostul sediu al Notariatului de Stat Bacau, de pe strada Mihai Eminescu), este, de asemenea, cunoscut de bacauani, care nu o data i-au admirat arhitectura si silueta masiva de castel medieval. Parasita dupa 1993, casa a fost devastata in repetate rânduri si procesul de degradare se accentueaza de la o luna la alta, iar noul proprietar, Termloc Bacau, nu face deocamdata nimic in directia reabilitarii si consolidarii.
Stefan OLTEANU