marți, 31 martie 2009

Premiul pentru liberatatea presei a fost acordat unei jurnaliste din Mexic

Distincţia mondială a libertăţii presei UNESCO-Guillermo Cano 2008 a fost oferit, ieri, ziaristei Lydia Cacho Ribeiro, transmite AFP.

Potrivit preşedintelui juriului, Joe Thloloe, "juriul a fost impresionat de curajul jurnalistei care continuă să dezvăluie fapte de corupţie politică, crimă organizată şi violenţă domestică, în ciuda ameninţărilor cu moartea, o tentativă de sabotaj şi mai multe procese".

"Un jurnalist, care cunoaşte mediul ostil în care trebuie să lucreze şi care face totul pentru a-şi menţine cititorii informaţi despre societatea în care trăiesc, merită recunoştinţa noastră pentru contribuţia sa la
libertatea de expresie în toată lumea. Lydia Cacho Ribeiro este un astfel de jurnalist", a mai spus Thloloe.

Jurnalista Lydia Cacho Ribeiro s-a născut în 1963 şi este ziarist independent în Cancun, precum şi colaborator al publicaţiei La Voz del Caribe.

Premiul acordat poartă numele lui Guillermo Cano, director al unei publicaţii columbiene, asasinat în 1987 pentru că a denunţat mafia drogurilor din ţara sa.

Anul trecut, Premiul mondial al libertăţii presei UNESCO-Guillermo Cano a fost decernat, postum, jurnalistei ruse Anna Politkovskaya, pentru curajul pe care l-a dovedit în timpul conflictelor din Cecenia, în pofida numeroaselor ameninţări.