luni, 23 februarie 2009

Dreptul de preemptiune al statului roman nu va fi incalcat la vanzarea Branului

Firma
americana de investitii private Baytree Capital Associates, care a fost aleasa de familia Habsburg pentru a gasi un cumparator pentru castelul Bran, spune ca va respecta dreptul de preemptiune al statului român.

„Vom respecta cu strictete acest drept, iar arhiducele Dominic a avut grija ca acest aspect sa fie foarte clar în întelegerea noastra“, a declarat pentru Mediafax Michael Gardner, presedintele Baytree. „Asta înseamna ca, în momentul în care vom identifica potentialul cumparator care va oferi cel mai bun pret si va folosi proprietatea într-un mod acceptabil, Ministerului Culturii din România trebuie sa i se dea dreptul sa achizitioneze castelul în aceleasi conditii. Categoric, vom respecta acest drept“, a adaugat el.

Baytree Capital, care va elabora un plan strategic de dezvoltare a castelului Bran, va începe, cel mai probabil, promovarea proprietatii peste aproximativ doua luni.

Astfel, firma de investitii private va începe promovarea obiectivului în strainatate în aceeasi perioada în care plenul Camerei Deputatilor din România va discuta raportul subcomisiei de ancheta privind retrocedarea Castelului Bran. Aceasta a constatat ca au fost comise mai multe ilegalitati în modul de retrocedare si în initierea procedurii de scoatere la vânzare a castelului si propune sesizarea premierului, a Curtii Constitutionale si a Parchetului în acest caz.
Presedintele Baytree Capital crede ca firma care va achizitiona castelul va fi din Europa, pentru ca „zona este mai bine înteleasa de catre europeni, iar cresterea turismului ce se va înregistra, probabil, în România se va datora mai degraba europenilor“.