luni, 23 februarie 2009

Tinerii care doresc sa invete in Romania pot depune dosarele prin posta

Duminica incepe admiterea pentru tinerii din RM care doresc sa-si continue studiile in institutiile de invatamint superior din Romania. Doritorii de a se inscrie la acest concurs vor depune dosarele in perioada 1 iulie - 10 august curent prin posta, recomandat, la sediul Ministerului Educatiei, Cercetarii si Tineretului (str. Spiru Haret nr. 12, sectorul 1, Bucuresti, cod 010176).

In acest an, Romania ofera peste 1200 de locuri pentru studii superioare. Dintre acestea 1050 locuri pentru studii universitare de licenta, 165 de locuri pentru masterat si cite 30 de locuri pentru studii universitare de doctorat si rezidentiat. Aceste prevederi se contin in Hotarirea Guvernului Romaniei nr. 389/2007.

Din cele o mie de burse pentru studii universitare de licenta, 399 vor fi oferite moldovenilor, care au absolvit liceele din Romania, iar 601 burse fiind acordate absolventilor de licee din Moldova, indiferent de promotie. 50 de locuri cu scutire de taxe scolare fara bursa se vor oferi detinatorilor diplomelor de BAC din Moldova, de asemenea indiferent de promotie.

Tinerii care au absolvit liceul in Romania vor depune dosarele de inscriere si vor participa la concursul de admitere direct la universitati, in aceeasi perioada cu cetatenii romani, insa vor candida
pe locuri separate. In cererea de inscriere candidatii vor opta pentru un singur domeniu de licenta si pentru cinci institutii de invatamant superior, in ordinea preferintelor.

La studii de masterat, pentru moldoveni sint rezervate 90 de burse si 75 de locuri fara achitarea taxei de scolarizare si fara bursa. Toate locurile la studii de masterat sint rezervate moldovenilor, care au facut studii superioare in Romania.

Tinerii care nu vor reusi sa se inscrie pe unul din locurile mentionate, vor putea candida pentru studii cu taxa in lei la una din universitatile din Romania, cuantumul taxei fiind egal cu cea a romanilor.

Pentru a se inscrie in concurs candidatii trebuie sa depuna un dosar din urmatoarele acte: cerere de inscriere - formular tip, insotita de o fotografie 3X4, copii ale diplomei de bac si a foii matricola, a certificatului de nastere, a certificatului de casatorie (daca este cazul), a adeverintei medicale tip, a buletinului de identitate si a anexei si copia
pasaportului, - toate legalizate in limba romana. Pentru studii de masterat/doctorat, la cest pachet de documente
se mai adaoga copia legalizata a diplomei de licenta cu foaia matricola privind studiile universitare de lunga durata, lista de lucrari publicate si recomandari din partea a doua cadre didactice universitare sau specialisti din cercetare
.

Listele candidatilor admisi se vor transmite ambasadei Romaniei la Chisinau.

Pe parcursul studiilor, studentii moldoveni vor beneficia de bursa lunara si de o reducere cu 50 la suta a pretului biletelor de transport in comun local, de suprafata si subteran, precum si pentru transportul comun intern auto, feroviar sau naval, conform reglementarilor pentru studentii romani.