luni, 23 februarie 2009

Raikkonen a câştigat Marele Premiu al Franţei

Ferrari a relansat lupta în sezonul de Formula 1, după ce Kimi Raikkonen şi Felipe Massa au realizat „dubla” pe circuitul francez de la Magny-Cours, punând capăt victoriilor lui Lewis Hamilton. Britanicul, care s-a impus doar pe tărâm american (în Sua şi în Canada) a terminat totuşi pe locul trei, clasându-se pentru a opta oară pe podium, în tot atâtea curse de la debutul în Formula 1, şi reuşind să se distanţeze la 14 puncte în fruntea clasamentului general.

Perechea de la Ferrari a fost prea rapidă pentru cei doi piloţi de la McLaren, ale căror strategii s-au dovedit neinspirate. Hamilton a oprit de trei ori la boxe, rulând de fiecare dată cu mai puţin combustibil, însă acest lucru nu l-a ajutat să capete un avantaj
în fruntea cursei, după un start ratat în care a fost depăşit de Kimi Raikkonen. Finlandezul a reuşit şi o altă depăşire, indirectă ce-i drept, la finalul turului 47, când a reuşit să iasă de la boxe înaintea coechipierului său, Felipe Massa, liderul de până atunci al cursei. Victoria lui Raikkonen este a doua a sezonului, după cea din prima cursă de la Melbourne, şi reprezintă totodată primul podium pentru finlandez de la Marele Premiu al Bahrain-ului, de la mijlocul lunii aprilie.

Fernando Alonso a început bine cursa, urcând de pe poziţia a zecea până pe şapte, dar s-a lovit de un încăpăţânat Nick Heidfeld (locul cinci) care i-a pus probleme de fiecare dată când a încercat depăşirea. În cele din urmă campionul mondial en-titre a trecut de neamţ, însă o greşeală după al doilea schimb de pneuri l-a retrogradat din nou în poziţia a şaptea, cea de pe care a încheiat şi cursa.

Robert Kubica a fost una dintre surprizele plăcute ale cursei, pilotul polonez reuşind să termine al patrulea, loc de pe care a şi plecat la start. Performanţa este cu atât mai notabilă cu cât Kubica se afla la prima cursă după teribilul accident din Canada, unde s-a izbit violent de parapeţi, fiind internat pentru două zile. O altă surpriză a reprezentat-o clasarea britanicului Jenson Button pe poziţia a opta, acesta obţinând primul punct pentru Honda în acest sezon.

Pilotul de la Renault, Giancarlo Fisichella, fost coechipier la echipa franceză cu Alonso, a terminat în faţa spaniolului, pe poziţia a şasea. Etapa următoare însă va fi una foarte interesantă, pe circuitul de la Silverstone, unde Lewis Hamilton va concura pentru prima oară în faţa propriilor susţinători.


Iată clasamentul final al cursei:
1. K. Räikkönen Ferrari 1:30:54.200
2. F. Massa Ferrari + 2.400
3. L. Hamilton McLaren + 32.100
4. R. Kubica BMW + 41.700
5. N. Heidfeld BMW + 48.800
6. G. Fisichella Renault + 52.200
7. F. Alonso McLaren + 56.500
8. J. Button Honda + 58.800
9. N. Rosberg Williams + 68.500
10. R. Schumacher Toyota + 1 tur
11. R. Barrichello Honda + 1 tur
12. M. Webber Red Bull + 1 tur
13. D. Coulthard Red Bull + 1 tur
14. A. Wurz Williams + 1 tur
15. H. Kovalainen Renault + 1 tur
16. T. Sato Super Aguri + 2 tururi
17. A. Sutil Spyker F1 + 2 tururi

Nu au terminat cursa
18. S. Speed Scuderia Toro Rosso + 15 tururi
19. C. Albers Spyker F1 + 42 tururi
20. A. Davidson Super Aguri + 69 tururi
21. J. Trulli Toyota + 69 tururi
22. V. Liuzzi Scuderia Toro Rosso + 70 tururi


Iată clasamentul general al piloţilor:
1. L. Hamilton McLaren 64 puncte
2. F. Alonso McLaren 50
3. F. Massa Ferrari 47
4. K. Räikkönen Ferrari 42
5. N. Heidfeld BMW 30
6. R. Kubica BMW 17
7. G. Fisichella Renault 16
8. H. Kovalainen Renault 12
9. A. Wurz Williams 8
10. J. Trulli Toyota 7
11. N. Rosberg Williams 5
12. D. Coulthard Red Bull 4
13. T. Sato Super Aguri 4
14. M. Webber Red Bull 2
15. R. Schumacher Toyota 2
16. J. Button Honda 1
17. S. Vettel BMW 1
18. S. Speed Toro Rosso 0
19. R. Barrichello Honda 0
20. A. Davidson Super Aguri 0
21. A. Sutil Spyker 0
22. C. Albers Spyker 0
23. V. Liuzzi Toro Rosso 0


Iată clasamentul general al echipelor
1. McLaren 114 puncte
2. Ferrari 89
3. BMW 48
4. Renault 28
5. Williams 13
6. Toyota 9
7. Red Bull 6
8. Super Aguri 4
9. Honda 1
10. Toro Rosso 0
11. Spyker 0


Citiţi cum s-a desfăşurat cursa de la Magny-Cours, transmisă LIVE de Antena 3 Sport
Piloţii se pregătesc să ia startul în – poate – ultima cursă pe circuitul de la Magny-Cours, un circuit care nu este pe placul boss-ului Bernie Ecclestone. Va fi interesant duelul de la start dintre Felipe Massa şi Lewis Hamilton, un duel care va conta foarte mult pentru economia
cursei.

Tur 1
Debut excelent de cursă pentru piloţii de la Ferrari. Lewis Hamilton nu numai că nu a reuşit să îl întreacă pe Felipe Massa de la start, dar s-a văzut depăşit şi de coechipierul brazilianului, Kimi Raikkonen. Ferrari e la conducere, dar cursa este sub drapel galben.

Tur 3
Fernando Alonso a reuşit să urce trei poziţii în cele trei tururi care s-au scurs până acum din cursa de la Magny-Cours. Liuzzi a abandonat, după un acroşaj cu Davidson.

Tur 5
Alonso încearcă să-l depăşească pe Heidfeld. Cei doi au parte de câteva dueluri la limită. Alonso a reuşit să îi ia faţa, dar a pierdut traiectoria ideală şi a fost cât pe ce să iasă în decor. Spaniolul riscă foarte mult, dar îl despart deja zece secunde de primul loc şi este nevoit.

Tur 11
Massa are un avans de 3 secunde faţă de Kimi Raikkonen şi deja a început să aibă probleme cu piloţii întârziaţi. Hamilton se menţine şi el aproape de duo-ul de la Ferrari, la doar 2 secunde de Raikkonen, în timp
ce Alonso continuă cursa de urmărire.

Tur 16
Hamilton este primul care face oprirea la boxe. Imediat după el a intra şi celălalt pilot de la McLaren, Fernando Alonso. McLaren anunţa o strategie diferită şi câştigătoare… rămâne de văzut dacă vor reuşi să se impună în faţa celor de la Ferrari.

Tur 19
Massa face şi el prima oprire la standuri. Raikkonen este liderul cursei. Pentru scurt timp…

Tur 22
Raikkonen a schimat şi el, în opt secunde, însă nu a reuşit să iasă în faţa lui Massa. Alonso are un duel personal cu fostul coechipier de la Renault, Giancarlo Fisichella, pe care reuşeşte să-l depăşească abia după un tur de la primul atac.

Tur 27
Alonso şi-a reluat atacurile asupra lui Nick Heidfeld, însă germanul nu se lasă şi îi ţine piept campionului mondial en-titre. Spaniolul încearcă o depăşire pe partea stângă în primul viraj, însă este pe exterior şi nu reuşeşte decât să îl intimideze pe neamţ.

Tur 29
Cristian Albers de la Spyker F1 abandonează. Pilotul a plecat de la boxe cu furtunul de alimentare
după el, rănind şi unul dintre mecanici, şi se vede nevoit să abandoneze cursa de la Magny-Cours, care acum se desfăşoară sub drapel galben – depăşirile fiind interzise.

Tur 33
În sfârşit Alonso a trecut de Heidfeld, după ce l-a determinat pe german să iasă în afara traiectoriei ideale. Spaniolul a urcat acum pe locul cinci, după ce Button a intrat şi el la boxe, pentru prima oară, şi a ieşit pe poziţia a noua.

Tur 38
Hamilton a făcut a doua oprire la boxe şi a fost depăşit de Kubica, ca în următorul tur cei doi tineri piloţi să-şi dispute locul trei. Unul dintre cele mai frumoase dueluri din această cursă, cu atacuri de fiecare parte, s-a încheiat cu victoria britanicului.

Tur 43
Massa intră şi el pentru al doilea schimb de pneuri şi pentru realimentare. Se pregăteşte Raikkonen…

Tur 46
Liderul cursei după oprirea la boxe a lui Felipe Massa, Kimi Raikkonen, a petrecut 7.8 la boxe şi a reuşit să iasă în faţa coechipierului său, care avea probleme cu câţiva piloţi întârziaţi. Raikkonen este noul lider al cursei!

Tur 51
Hamilton şi-a dezvăluit strategia, care se pare că a fost una nepotrivită. A oprit pentru a treia oară la boxe şi se află în continuare pe locul trei, în spatele piloţilor de la Ferrari.

Tur 58
Scott Speed abandonează din cauza unor probleme de ordin tehnic, iar cursa se desfăşoară din nou sub drapel galben, până monopostul Toro Rosso este îndepărtat de pe pistă.

Tur 61
Dacă lucrurile rămân aşa până la final, Hamilton va avea un avantaj de 14 puncte în clasamentul general faţă de Fernando Alonso şi 15 faţă de Massa. Echipa Honda pare şi ea aproape de a obţine primul punct în acest sezon, Button aflându-se pe locul şapte.

Tur 66
Alonso este de nerecunoscut. Un minut îl desparte de liderul cursei, Kimi Raikkonen, în timp ce coechipierul său de la McLaren, Lewis Hamilton, se află la al optulea podium în tot atâtea curse.

Tur 70
Victorie pentru Kimi Raikkonen. A doua în acest sezon şi o “dublă” pentru Ferrari. Podiumul a fost completat de Lewis Hamilton, în timp ce Alonso a terminat pe locul şapte, pierzând în cele din urmă duelul cu Heidfeld şi Fisichella. Locul patru i-a revenit polonezului Kubica, cel care în urmă cu trei săptămâni a suferit un accident groaznic în Marele Premiu al Canadei.


Citiţi ce s-a întâmplat în calificări
Pilotul Felipe Massa de la Ferrari a reuşit să obţină pole position-ul pentru Marele Premiu al Franţei, de la Magny-Cours, prima linie a grilei de start fiind completată de liderul clasamentului general, britanicul Lewis Hamilton. Kimi Raikkonen va pleca de pe a treia poziţie pentru Ferrari, în timp ce Fernando Alonso s-a lovit de unele probleme la motor şi va fi nevoit să plece de pe poziţia a zecea a grilei de start, Hamilton având toate şansele să mărească avantajul de zece puncte în clasamentul general faţă de coechipierul său.

Massa a fost cronometrat într-un minut şi 15.034 secunde pe circuitul de 4.411 de kilometri, cu doar 0.070 secunde mai rapid decât Hamilton. Pole-ul obţinut de Massa este al patrulea al sezonului şi al şaptelea al carierei, sugerând că Ferrari sunt în revenire de formă. Starul britanic, Hamilton, s-a declarat satisfăcut de rezultatul obţinut, declarând: „Nu poţi să fi perfect tot timpul, dar echipa a făcut o treabă fantastică. Maşina s-a comportat foarte bine în calificări, însă am pierdut pole-ul după o mică greşeală în turnanta 15. Dar sunt fericit. Suntem pe prima linie a grilei de start şi avem o strategie bună pentru duminică”.

Iată rezultatele sesiunii de calificări pentru Marele Premiu al Franţei:
1. F. Massa Ferrari 1:15.034
2. L. Hamilton McLaren 1:15.104
3. K. Räikkönen Ferrari 1:15.257
4. R. Kubica BMW 1:15.493
5. N. Heidfeld BMW 1:15.674
6. N. Rosberg Williams 1:15.826
7. H. Kovalainen Renault 1:15.900
8. G. Fisichella Renault 1:15.935
9. J. Trulli Toyota 1:16.328
10. F. Alonso McLaren fără timp
11. R. Schumacher Toyota 1:15.534
12. J. Button Honda 1:15.584
13. R. Barrichello Honda 1:15.761
14. M. Webber Red Bull 1:15.806
15. S. Speed Scuderia Toro Rosso 1:16.049
16. D. Coulthard Red Bull fără timp
17. V. Liuzzi Scuderia Toro Rosso 1:16.142
18. A. Wurz Williams 1:16.241
19. T. Sato Super Aguri 1:16.244
20. A. Davidson Super Aguri 1:16.366
21. C. Albers Spyker F1 1:17.826
22. A. Sutil Spyker F1 1:17.915