Sătenii din Baia de Fier au tras o sperietură de moarte când au văzut că apa Galbenului a fost înghiţită de pământ, la propriu. Disperat, primarul localităţii a cerut ajutorul salvamontiştilor care le-a desluşit misterul apelor. Forfotă mare sâmbătă dimineaţa în comuna Baia de Fier. Primarul Constantin Mihuţescu şi localnicii căutau de zor o explicaţie pentru că râul Galbenu… dispăruse fără urmă! Sătenii au crezut că e semn rău şi au început să îşi facă cruci de frică. „Am 65 de ani şi nu am mai văzut aşa ceva. Râul acesta nu a secat niciodată şi, normal, că ne-a fost frică de ce e mai rău”, spune una dintre bătrânele satului, care s-a minunat când a văzut râul uscat.
Şi turiştii care au venit să vadă Peştera Muierilor au rămas înmărmuriţi când au aflat de la localnici că apa râului era aşa de mare că se putea înota în anumite locuri de pe cursul râului. Au trecut ore în şir în care nimeni nu şi-a dat seama ce se întâmplă. Primarul Constantin Mihuţescu susţine că îngrijorarea creştea de la o oră la alta. „Oamenii au fost speriaţi pentru că au nevoie de râu să îşi adape animalele”, spune Mihuţescu. Pe la orele prânzului, după ce a pornit mini-hidrocentrala de pe cursul răului Galbenu, apa a revenit în albie şi s-au luminat cu toţii.
Şeful Salvamont Gorj, Sabin Cornoiu, i-a anunţat pe localnici că nu este nimic anormal. „Este vorba de o galerie subterană care înghite tot debitul atunci când este mai scăzut. Trebuie găsită o soluţie ca să se recupereze apa, înainte ca aceasta să dispară în cursul subteran”. După ce s-a repornit hidrocentrala, totul a revenit la normal odată cu apele râului... renăscut! Oamenii au conştientizat că, fiind vorba de o zonă calcaroasă, apele şi-au format galerii subterane iar seceta prelungită a făcut ca apa să nu mai ajungă la suprafaţă pe tot cursul râului şi să rămână în zona subterană. Spaima lor nu este însă de trecut cu vederea, mai ales că localnicii s-au gândit că este iarăşi un semn al vremii schimbătoare, aşa cum s-a întâmplat şi cu furtunile.