luni, 23 februarie 2009

Tăriceanu: Elemente ca limba moldovenească nu vor ajuta la o apropiere România-Moldova

nvocarea limbii moldoveneşti sau a altor astfel de concepte nu va ajuta la o apropiere şi un climat de încredere între România şi Republica Moldova, iar relaţiile bilaterale vor fi conforme aşteptărilor celor două popoare odată ce aceste probleme sunt depăşite, a declarat premierul român Călin Popescu-Tăriceanu, la întoarcerea din vizita oficială efectuată, vineri, în Republica Moldova.

"În Belgia, în partea valonă, niciun valon nu spune că vorbeşte limba valonă, au curajul să spună că vorbesc limba franceză şi nu se întâmplă nimic cu ţara numită Belgia. Austriecii vorbesc germana şi nu au pretenţia să vorbească o altă limbă, recunosc că vorbesc germana, în Statele Unite se vorbeşte engleza, cu toate că SUA este o ţară cu mult mai mare decât Anglia, şi nu au niciun fel de complex în a recunoaşte că vorbesc limba engleză. Cred că lucrurile astea odată depăşite, relaţiile dintre cele două ţări se vor pune pe un făgaş conform aşteptărilor popoarelor noastre", a spus Tăriceanu, citat de Mediafax.

El a precizat că a cerut autorităţilor de la Chişinău să analizeze posibilitatea redeschiderii birourilor
consulare din oraşele Bălţi şi Cahul, fără să primească deocamdată un răspuns.

Tăriceanu a mai declarat că a fost informat de preşedintele Republicii Moldova, Vladimir Voronin, despre discuţiile avute de acesta, la Moscova, cu preşedintele Putin, precum şi asupra relaţiilor dintre Moldova şi Rusia.

"Preşedintele Voronin mi-a prezentat care au fost discuţiile pe care le-a avut la Moscova cu preşedintele Putin şi cum vede perspectiva relaţiilor dintre Rusia şi Moldova, cu precădere privind implicaţiile asupra Transnistriei. Mi s-a părut că este optimist, nu am suficiente elemente ca să consider că este un optimism justificat sau nu, dar mi s-a părut, prin modul în care a participat la aceste discuţii şi în discuţiile pe care le-am avut în particular, ca şi prin participarea la dineul care a fost oferit ulterior, că dovedeşte interes faţă de redeschiderea relaţiei cu România şi de rezolvare a problemelor pe care în acest moment le avem în suspans", a spus Tăriceanu.

Premierul Tăriceanu s-a aflat, vineri, la Chişinău, în vizită oficială.

Guvernul de la Chişinău a prezentat, la 7 martie, o declaraţie în care făcea apel la sprijinul partenerilor europeni şi internaţionali pentru a influenţa readucerea intereselor României în albia firească a relaţiilor de bună vecinătate şi a criticat politica "duplicitară" a României în raport cu Republica Moldova.