In acest an, Primaria va cheltui o suma imensa - opt milioane de lei noi - pentru consultanta la proiectele demarate. Aceasta inseamna peste 2,4 milioane de euro. Adica, impartind la 12 luni, circa 200.000 euro pe luna platiti de Primarie "sfatuitorilor". In unele cazuri, contractarea unui consultant este impusa de finantator. In alte cazuri insa, primarul a considerat ca la Primarie nu sint specialisti.
Cei mai multi consultanti sint din afara tarii. Ei incaseaza si pina la 5% din valoarea finala a investitiei edilitare pe care o supervizeaza. Cum se "cuantifica" munca in consultanta? Cit de folositoare pentru Iasi sint "sfaturile" firmelor care incaseaza aceste milioane de euro?
Proiectele mari de investitii ale Primariei trec prin miinile consultantilor. Firme din Romania sau din strainatate ofera servicii greu de cuantificat pentru sume de ordinul milioanelor de euro. In prezent, municipalitatea ieseana are in derulare sau aproape de semnare trei contracte de consultanta. Valoarea totala a acestora depaseste 8 milioane lei, adica peste 80 miliarde lei vechi. Contractul cel mai mare ar urma sa fie semnat de Primarie cu firma Eptisa Romania, desemnata cistigatoare la licitatia pentru realizarea depozitului ecologic. Pretul oferit de aceasta societate pentru asistenta tehnica este de aproximativ 4,3 milioane lei, fara TVA. Alte doua firme de consultanta lucreaza cu RATP si CET pe contractele finantate din imprumuturi BERD. Pentru consultanta tehnica oferita la reabilitarea sinelor de tramvai se va plati aproape 1,9 milioane lei, fara TVA, iar CET are un consultant de aproape 2 milioane lei. "Firmele de consultanta sint obligatorii pentru toate investitiile care se fac din bani
adusi din alte surse decit de la bugetul local. Municipalitatile din Timisoara, Arad, sau Bucuresti au astfel de contracte de consultanta", a declarat Mihai Chirica, directorul tehnic al Primariei.
Primaria nu are specialisti proprii
Sefii Primariei sustin ca municipalitatea are nevoie de asistenta tehnica pentru ca le lipsesc specialistii. "Noi nu avem capacitatea de a gestiona astfel de proiecte si nici oameni specializati. Pentru a gestiona proiecte mari trebuie sa te pricepi. Consultanta tehnica este folosita de toate institutiile, de la Guvern si pina la primarii", a precizat Chirica. Primul lucru care il face un consultant dupa semnarea contractului este realizarea documentatiei necesare pentru derularea lucrarilor de executie. Cel putin asa a fost in cazul firmei Systra din Franta, consultant tehnic pentru modernizarea caii de rulare a tramvaielor. "Consultantul nu lucreaza doar la documentatie, el vine si cu un set de specialisti. De exemplu, la contractele la care avem consultant, firma desemnata va avea diriginte de santier, pe linga personal calificat pentru urmarirea investitiei, juristi, economisti. Desi sint destul de scumpi, consultantii pot aduce economii considerabile in derularea proiectelor", a adaugat Chirica. Mai mult, directorul tehnic al Primariei sustine ca BERD cere desemnarea unui consultant tehnic la proiectele care le finanteaza. "De multe ori, consultantul tehnic este strins legat de banca
finantatoare. La CET si RATP, consultantii au si obligatia de a adapta proiectele si de a judeca solutiile propuse pentru a o alege pe cea mai buna. Aici e marea calitate a consultantilor", a afirmat Chirica.
Consultanta poate inghiti si 5% din valoarea unui proiect
In prezent, municipalitatea lucreaza cu firme de consultanta din Franta, Elvetia si Romania. "Acum avem contracte semnate pentru asistenta tehnica la contractele pe imprumuturi BERD de la RATP si de la CET. La depozitul ecologic a fost organizata o licitatie, s-a desemnat un cistigator, dar licitatia a fost contestata si nu am semnat inca un contract", a spus Chirica. Cistigatoarea licitatiei de consultanta pentru depozitul ecologic a fost declarata firma Eptisa Romania, o filiala a unei firme din Spania. Oferta acesteia a fost de 4,3 milioane lei, adica peste 1,3 milioane euro. Practic, consultanta tehnica va costa
4,5% din valoarea totala a proiectului estimat la 29 milioane euro. Angajatii firmei Eptisa vor supraveghea lucrarile de la depozitul ecologic pe toata perioada lucrarilor, contractul fiind incheiat pe o perioada de 4 ani. Ei vor prelua de la municipalitate majoritatea sarcinilor ce tin de implementarea proiectului. "Vom avea si noi o structura paralela, a Consiliului Local. Poate asa se vor forma specialisti si la noi, iar la un moment dat nu vom mai avea nevoie de consultanti", a adaugat Chirica.
Lucrarile de reabilitare a sinelor de tramvai vor fi monitorizate de firma Systra din Franta si de SC Metrou Bucuresti. Aceste doua firme au semnat un contract de 564.000 euro, adica aproape 1,9 milioane lei, pentru consultanta oferita la modernizarea sinelor de tramvai din municipiu. Investitiile vor fi realizate printr-un credit luat de la BERD, de 15 milioane euro. In acest caz, consultanta tehnica ajunge la peste 3,7% din valoarea totala a contractului.
Un alt contract care se deruleaza cu finantare de la BERD a adus un contract de 600.000 euro unei firme de consultanta. CET a imprumutat de la banca europeana 20 milioane euro pentru reabilitarea sistemului
centralizat de furnizare a agentului termic. Contractul este completat de 7 milioane euro, bani nerambursabili acordati de guvernul Elvetiei, si aproximativ 4 milioane euro, cofinantarea CET. La acest proiect de investitii, firma Poyry Energy din Elvetia primeste aproape 2% din valoarea intregului contract pentru asistenta tehnica pe perioada de derulare a investitiilor.
Consultanta, o moda generala
Selectarea unei firme pentru consultanta tehnica este la moda si pentru alte municipalitati. La Timisoara, de exemplu, firma Montgomery Watson Harza din Belgia a semnat un contract de consultanta tehnica pentru un proiect derulat cu fonduri ISPA. Contractul semnat in 2003 este si acum in derulare si are o valoare tolata de peste 3,2 milioane euro. Suma totala a proiectului de imbunatatire a sistemului de furnizare a apei potabile se ridica la peste 48 milioane euro, din care 34 milioane euro reprezinta fonduri nerambursabile. In acest caz, consultantul primeste 6,6% din valoarea totala a investitiilor pe care le gestioneaza. Si Primaria Arad a lucrat cu consultanti tehnici. Un astfel de proiect a vizat reabilitarea sinelor de tramvai. Municipalitatea din Arad a demarat aceasta investitie inca de anul trecut, contractul total fiind de 24 milioane euro. Consultantul tehnic, firma Idom Ingineria din Spania, primeste 930.000 euro, adica aproape 3,9% din valoarea totala a contractului.