luni, 23 februarie 2009

Vladimir Voronin a informat ambasadorii straini despre discutiile purtate cu Vladimir Putin

Presedintele Republicii Moldova, Vladimir Voronin, a avut, ieri, o intilnire informala, la resedinta din Condrita, cu ambasadorii statelor membre ale UE, SUA, Comisiei Europene, Consiliului Europei, OSCE, Federatiei Ruse si Ucrainei, acreditati in Republica Moldova.

In cursul intilnirii seful statului a informat asistenta despre evolutiile de ultima ora din procesul de reglementare transnistreana si despre discutiile purtate recent cu presedintele Federatiei Ruse, Vladimir Putin, la aceasta tema si in alte probleme de actualitate.

Vladimir Voronin a reafirmat interesul autoritatilor Republicii Moldova pentru reluarea neintirziata a negocierilor privind reglementarea transnistreana in formatul "5+2" si pentru identificarea unei solutii viabile a conflictului. Presedintele a mai reiterat pozitia conducerii Republicii Moldova privind reintegrarea tarii cu respectarea principiului de neutralitate, consfintit in Constitutie, elaborarea unui statut echitabil pentru Transnistria si acordarea unor garantii politice, social-economice populatiei regiunii.

In acest sens, Vladimir Voronin a remarcat dialogul eficient purtat la Moscova cu seful statului rus, Vladimir Putin, care a cuprins nu doar problematica transnistreana, ci intreg spectru de chestiuni vizind relatiile bilaterale. Presedintele a mentionat ca in cadrul discutiei cu Vladimir Putin au fost trecute in revista problemele rezolvate - deschiderea pietei ruse pentru produsele
agroalimentare, livrarea vinurilor si divinurilor moldovenesti in Federatia Rusa - si examinate chestiuni vizind atragerea investitiilor ruse in Republica Moldova, perspectiva dezvoltarii unui parteneriat in sferele energeticii, a tehnologiilor informationale, a infrastructurii de transport, precum si in domeniile traditionale de cooperare, cum sint industria prelucratoare si vinificatia. Vladimir Voronin a mai anuntat ca in timpul
apropriat se planifica vizita ministrului rus al Dezvoltarii Economice si Comertului, Gherman Gref, la Chisinau pentru examinarea cu omologul sau moldovean a posibilitatilor demararii unor proiecte in acest sens.

Ambasadorii si reprezentantii misiunilor diplomatice au apreciat drept foarte oportuna si necesara intilnirea respectiva pentru clarificarea unor diverse aspecte legate de procesul de reglementare transnistreana, consolidarea relatiilor de parteneriat si a increderii reciproce, reiterind si cu acest prilej sprijinul eforturilor Republicii Moldova de reintegrare teritoriala a tarii si de realizare a obiectivului de integrare europeana.