duminică, 16 august 2009

Inventivitatea femeilor după gratii

După o reţetă aplicată de ani buni
în închisorile din România, femeile de la Penitenciarul Colibaşi se dau în judecată reciproc pentru o zi „de libertate” pe lună.

Majoritatea deţinutelor de la Penitenciarul de Maximă Siguranţă Colibaşi, din judeţul Argeş, se ocupă de propriile „afaceri”, derulate după o reţetă aplicată de ani buni în închisorile din România: se dau reciproc în judecată.

Profitul: o zi de aşa-zisă libertate în fiecare lună, adică o plimbare până la instanţă. Beneficii: nu pot fi transferate la alte penitenciare şi rudele - în mare
parte mame bătrâne sau copii obligaţi să se descurce singuri - pot continua să le viziteze.

Gabi şi Mădălina sunt două dintre cele 47 de femei închise la Colibaşi pentru infracţiuni grave, care „acoperă” întregul Cod Penal (de la trafic de persoane, la pruncucidere sau crimă). Nu sunt afaceriste în adevăratul sens al cuvântului, chiar dacă au şi câte şapte-opt „afaceri” în acelaşi timp
. Se dau în judecată între ele pentru „lucruri mărunte”: calomnie, furt sau tâlhărie, uneori doar pentru o plimbare de o zi până la judecătoriile din Argeş sau Vâlcea.

„Poate numărul deţinutelor de la Colbaşi vi
se pare mic, dar Secţia «dedicată» acestora este una de tranzit, adică le găzduieşte doar pe femeile care nu au primit încă o sentinţă definitivă şi pe cele care au «afaceri judiciare»”, explică reprezentantul puşcăriei, Puiu Nicolescu, care ne face cunoştinţă cu cele două „veterane”.