duminică, 16 august 2009

Patrimoniul pe rug

ncendiul produs
in noaptea de vineri spre sambata, in imediata apropiere a Bisericii Armenesti din Capitala, a readus in discutie problema acuta a modului in care se dau autorizatii de constructie care pun in pericol obiective de patrimoniu inestimabile.
Intra in discutie si cazul Catedralei "Sf. Iosif", in care Curtea de Apel Ploiesti
a hotarat, la data de 25 iunie, ca lucrarile la gigantul de birouri din vecinatate pot continua.
Sediul Alpha Bank, aflat la doar cativa centimetri de Biserica Armeneasca, a generat, in ultimii ani, numeroase dispute. Potrivit surselor ZIUA, raman in discutie elemente neelucidate, legate de obtinerea autori­zatiilor si acordurilor care stau la baza ridicarii acestei constructii, ca si a celei de langa Catedrala "Sf. Iosif". Ne referim, in special, la acordul de vecinatate, care este dat de reprezentantii cladirii de patrimoniu. In cazul Alpha Bank, acesta a fost semnat de preotul Zareh Baronian si de consilierul Saram Hazarian (decedat). Insa, potrivit biroului de presa al Arhidiecezei catolice de Bucuresti, pentru construirea Cathedral Plaza nu exista un acord in forma notariala al reprezentantilor Catedralei, amanunt de care Curtea de Apel Ploiesti nu a tinut cont.
S-a vehiculat
si ideea ca Biserica Arme­neasca ar fi detinut doua nivele de birouri in cladirea care a luat foc, lucru infirmat de preotul Paul Bogdan. In schimb, nu am primit un raspuns concludent de la Arhidieceza de Bucuresti
, legat de presupusa detinere a doua etaje
de birouri in Cathedral Plaza, de catre Catedrala "Sf. Iosif".