Presedintele Uniunii Democrate Maghiare din Romania (UDMR), Marko Bela, a deschis miercuri tabara de vara pe care UDMR o organizeaza la Baile Tusnad, unde principala tema de dezbatere o constituie Uniunea Europeana vazuta de politicieni, specialisti si conducatori ai organizatiilor civile si de tineret, transmite Agerpres.
Liderul Uniunii le-a vorbit tinerilor despre locul Transilvaniei in Uniunea Europeana si despre solutiile care ar trebui adoptate, in opinia sa, pentru ca aceasta zona sa ramana o entitate iar maghiarii sa nu intampine probleme legate de pastrarea identitatii lor.
Marko Bela este de parere ca dupa alegerile europarlamentare, la nivelul intregii Europe au recastigat teren
nationalismul, ultraradicalismul si extrema dreapta si se poate observa ca statul national se reintoarce. "In Uniunea Europeana, noi traim momentul in care statul national contraataca si ramane sa vedem ce raspunsuri gasim la aceasta problema. Va fi o Europa a statelor nationale, unde minoritatile se vor confrunta cu tendinte asimilationiste, sau va fi o Europa a regiunilor, in care principiul subsidiaritatii si implementarea diferitelor forme de autonomie vor asigura un echilibru in fata statelor nationale?", s-a intrebat presedintele UDMR.
De altfel, regandirea regiunilor de dezvoltare in Romania, obtinerea diferitelor forme de autonomie, dar si initierea unei dezbateri despre federalizarea tarii s-au numarat printre subiectele abordate de Marko Bela.
Liderul Uniunii a afirmat ca Transilvania ramas o entitate si dupa "trauma provocata de Trianon, dar si dupa aplicarea de catre regimul comunism a ideologiei de omogenizare", iar acest lucru nu trebuie sa se schimbe. "Transilvania este o problema nesolutionata, iar raspunsul trebuie cautat in toata Romania (...). Aceasta problema ar trebui sa preocupe Europa. Acel multiculturalism si multilingvism, dar si acel model de convietuire trebuie sa fie si in viitor", a declarat Marko Bela.
In opinia acestuia, directiile de urmat pentru comunitatea maghiara, in perioada urmatoare, sunt: "restructurarea Romaniei, descentralizarea totala si elaborarea atat a unui program
de descentralizare, cat si a unuia de regionalizare", "crearea conditiilor pentru obtinerea autonomiei culturale si a altor forme de autonomie, inclusiv cea teritoriala, precum si declararea limbii maghiare ca limba oficiala, pe plan local si regional, pe langa limba romana", dar si promovarea unei politici eficiente la Bruxelles.
Tabara intitulata "Uniunea Europeana", de la Baile Tusnad, a ajuns la cea de-a sasea editie si este organizata de Conferinta Tineretului Maghiar (organizatia de tineret a UDMR), Biroul pentru Programe al UDMR, Universitatea Maghiara Sapientia din Transilvania si de Consiliul Judetean Harghita.
La prelegerile sustinute de politicieni, politologi, profesori sau oameni de afaceri
maghiari asista aproximativ 150 de elevi si studenti.
Kelemen Hunor: In viitor Romania poate avea un presedinte maghiar, dar in 2009 e putin probabil
Candidatul UDMR la Presedintia Romaniei, Kelemen Hunor, a declarat miercuri, la Tabara de vara de la Baile Tusnad, ca in viitor Romania poate avea un presedinte maghiar, dar in 2009 acest lucru este putin probabil, din cauza prejudecatilor, noteaza Agerpres.
Presedintele executiv al UDMR a afirmat, in fata tinerilor prezenti la Tabara de vara, ca un presedinte maghiar ar fi un castig
pentru Romania, dar acest lucru este putin probabil ca se va intampla in 2009. Kelemen este de parere, insa, ca pe termen mediu si lung, mentalitatea se poate schimba, iar prejudecatile legate de romani si maghiari ar putea fi inlaturate.
"Din cauza prejudecatilor si a mentalitatii, e putin probabil ca Romania sa accepte un presedinte maghiar in 2009. Asta nu inseamna ca nu as fi capabil sa fac fata acestor provocari sau ca un maghiar din Romania nu este un om responsabil. Cred ca aceasta campanie electorala ne va oferi posibilitatea de a schimba mentalitatea oamenilor si, pe termen mediu si lung, sansele de a fi ales un presedinte maghiar vor fi din ce in ce mai mari", a spus Kelemen Hunor.
El a vorbit si despre motivele care au dus la desemnarea de catre UDMR a propriului candidat la presedintie: un sondaj de opinie realizat in randul comunitatii a aratat ca peste 75 la suta dintre cei intervievati isi doreau un candidat maghiar la alegerile din toamna. In plus, Kelemen spune ca daca UDMR nu ar fi desemnat propriul candidat, in primul tur de scrutin electoratul acestei formatiuni ar fi fost in deriva si nu ar fi stiut cu cine sa voteze.
"Nu e in obiceiul nostru sa nu ne asumam responsabilitati si sa nu participam la competitii electorale', a afirmat Kelemen. El a precizat ca la sfarsitul lunii iulie, stafful sau de campanie va fi stabilit, mesajele urmand sa vizeze atat intreg electoratul, cat si separat, romanii si maghiarii.