Monica Iacob Ridzi a fost audiată pentru a doua oară de Comisia parlamentară de anchetă. De data aceasta, membrii comisiei au cerut explicaţii despre informaţiile contradictorii privind suma reală cheltuită de minister cu ocazia Zilei Tineretului. La finalul audierii, Monica Iacob Ridzi a declarat că se gândeşte să dea în judecată cele două firme cu care ministerul a încheiat contracte pentru evenimentul din data de 2 mai.
Din datele comisiei ar exista o diferenţă de aproape 200.000 de euro între suma reală cheltuită şi cea vehiculată iniţial. Monica Ridzi spune că pe hârtie suma este mai mare, dar că aceasta nu a fost consumată integral.
"Suma totală alocată prin nota de oportunitate a fost de 3.410.700 lei, dar nu este suma totală cheltuită. Suma totală cheltuită a fost aceea în jur de 600.000 de euro fără TVA. Sunt bani necheltuiţi", a spus ministrul în faţa comisiei de anchetă.
Ministrul Tineretului şi Sportului, Monica Iacob-Ridzi, a declarat, la ieşirea din şedinţa Comisiei care anchetează cheltuielile de "Ziua Tineretului", că va face o analiză foarte clară a situaţiei şi că aşteaptă finalizarea auditului din minister.
"Aştept rezultatul auditului din Minister, al Gărzii Finanaciare. Am solicitat ministerului să primesc un raport din partea Garzii Financiare
cu privire la modul în care aceste două firme au cheltuit aceşti bani. Aveau obligaţia să ne spună dacă au subcontractat alte firme, dar nu au făcut-o", a afirmat Ridzi, precizând că Ministerul nu are de unde să ştie dacă au existat subcontractori.
"Am aflat de la dumneavoastră (de la membrii Comisiei de anchetă în cazul Ziua Tineretului -n.red.) că există şi subcontractori. Noi ca minister, noi nu avem de unde să ştim dacă firma
care se obligă să ne presteze un serviciu lucrează sau nu prin subcontractori. Dacă au fost subcontractori erau obligaţi să ne ceară acordul pentru ei, dacă nu au făcut-o, trebuie să răspundă", a afirmat Monica Iacob Ridzi.
"Eu am delegat persoane din minister pentru atribuirea contractelor şi pentru modul de derulare al acestora", a declarat Monica Iacob Ridzi.
Ridzi a mai declarat că că nu a fost informată de angajaţii din minister de faptul că firmele
Artisan şi Mark au acţionariat comun, dar şi că nu a ştiut că scena şi trupele care au cântat în Costineşti au fost plătite de Media Pro.
Ministrul a replicat că angajaţii MTS nu aveau cum să-şi dea seama că cele două firme au acţionari comuni şi acelaşi sediu, în condiţiile în care toate documentele care au venit din partea Mark şi Artisan erau semnate de administratori diferiţi. "Nu am avut cunoştinţă că aceste firme
au sediu în acelaşi loc sau acţionariat aproape comun.Constat că adminsitratorul firmelor este diferit. Mi se părea incredibil să fie acelaşi adminsitrator şi am verificat documentele. Toate care au venit din partea celor două firme, propunere tehnică, ofertă, au venit semnate de alţi adminsitratori. La o firmă este administrator Răzvan Nica, la cealaltă un alt domn" a argumentat Ridzi. Democrat-liberala a susţinut că a aflat amănunte legate de sediul social al firmelor din presă.
Ministrul Tineretului şi Sportului a precizat că după ce va primi rezultatul auditului va lua toate măsurile care se impun. "Voi ţine cont de toate recomadările pe care auditul le face. Voi fi foarte fermă in deciziile pe care le voi lua", a conchis Ridzi, referindu-se la cele două firme şi la subcontractorii acestora, precum şi la o eventuală trimitere în instanţă a acestora.
Întrebată de ce nu a organizat o licitaţie pentru evenimentele de Ziua Tineretului, ministrul a afirmat că pentru astfel de evenimente nu este necesară o licitaţie, dar că pe viitor, pentru evitarea unor asemenea situaţii, "nu se va mai achiziţiona nimic în Minister decât prin licitaţie".