Ca si in anii trecuti, “perlele” de la Romana ale candidatilor de la examenul de Bac au facut deliciul profesorilor corectori. Cele mai multe si savuroase s-au regasit la partea de eseu. La prima proba scrisa au fost eliminati din examen 45 de absolventi de liceu. Corectorii au intalnit numeroase lucrari cu raspunsuri identice.
Comentarea poeziei "Înfrigurare" de Lucian Blaga, compunerea unui text argumentativ pornind de la un citat din romanul "Mara" de Ioan Slavici si scrierea unui eseu despre romanul psihologic interbelic au fost subiectele la proba scrisa de Limba si literatura româna, din cadrul Bacalaureatului. Cele mai multe “perle” ale candidatilor s-au regasit, evident, la partea de eseu, majoritatea dintre ei alegand spre analiza romanul lui Camil Petrescu “Ultima noapte de dragoste, prima noapte de razboi”. La cerinta privind “prezentarea temei romanului, reflectata in textul narativ”, corectorii de la un centru din sectorul 1 au avut surpriza sa citeasca urmatoarea explicatie: “Romanul prezinta razboiul asa cum este insusi Camil Petrescu”. Despre starile sentimentale ale personajului principal, o candidata scrie negru pe alb: “Iubirea e un sentiment unic care lumea de obicei il simte fara sa vina”. Fata de personajul principal al romanului, proaspetii absolventi de liceu nu au avut o impresie prea buna
. “Stefan Gheorghidiu, desi cu aspiratii intelectuale, este un personaj depravat, cu sentimente erotice, ca si cand Ela ar fi un simplu obiect sexual care nu are altceva mai bun de facut decat sa-l astepte sa se intoarca de pe front. Asa vrea el”, a scris o adolescenta. Despre acest aspect, o interpretare mai filosofica a fost citita intr-o alta lucrare: “Stefan duce cu sine un conflict interior puternic prin teama ca o va pierde pe Ela, care in final se adevereste”. In continuare, acelasi candidat este convins ca “Stefan scapa de puterea destinului si se adanceste in propria constiinta”. Despre alt personaj, numai de bine: “Ladima esueaza in atingerea idealului prin dreptate”. La subiectul privind precizarea temei la poezia “Infrigurare” de Lucian Blaga, un alt candidat face urmatoarea interpretare: “Descrierea padurii este portretul ideal al femeii iubite. Aceasta are gura inghetata, precum strugurii inghetati, si cand o saruta pe buze, simte intre dinti cocoloase de gheata scoase din congelator”.